pirmdiena, 2018. gada 9. jūlijs

Dziesmai bija Lielā nedēļa (mūzikas feļetons 9.7.2018.)

Protams, šie ir Lielākie Dziesmu svētki un lielākais kultūras notikums Latvijas vēsturē. Daudz bija dalībnieki, pamatīga organizatoriskā komanda, liela mediju akreditācija, pārpildītas skatītāju vietas. Un milzīgs emocionāls pacēlums latviešu vidū. Gan jau mediji par šiem svētkiem daudz rakstīs tuvākajā nedēļā.





Bet ko grib uzsvērt šo rindu autors...
- jūtams laika plūdums un paaudžu maiņa māksliniecisko cilvēku vidū; gadi iet visiem uz priekšu. Dažam Virsdiriģentam šie bija, ticami, pēdējie Dziesmu svētki. Bet citiem - starta laiks lielā LV kultūras apritē.
- šī ir sava veida "piecgade", kurā reducējas patreiz aktuālākie komponisti ar skaņdarbiem. Sasaucoties ar mūžīgām vērtībām, kas dveš no 140 gadu senās pagātnes, pieplusojot vējojumus no Latvijas valstiskuma vēstures pagriezieniem.
- liels darbs šajā pasākumā ir ieguldīts no organizatoriskās puses. Gods un slava - viss pasākums norisinājās kā "labi ieeļļota mašīna", kur viss norisinājās bez aizķeršanās un incidentiem. Protams, mediju "medusmaize" ir apspēlēt problēmas, bet šajos Dziesmu svētkos bija tikai daži sīkumi, kā saka, bez kuriem nevar iztikt nevienā šāda mēroga mūzikas forumā.
- vēl par "piecgadēm"... atceramies visi, kuri paspēja še padzīvot PSRS laikos - ka bija tādas tautsaimniecības piecgades jeb laika periodi starp kārtējiem Padomju Savienības komunistiskās partijas kongresiem. Tagad mēs kultūrā laika sprīžus vērtējam šajās piecgadēs, kas rullējas starp kārtējiem Dziesmu svētkiem.

Priekā! Un jau sāksim gaidīt (komandai rīkoties) nākamos Dziesmu svētkus, kas jau būs pēc nieka piecgades :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru