svētdiena, 2018. gada 29. jūlijs

Mūzikas industrijas lielā problēma (mūzikas feļetons 29.7.2018.)

Laiku pa laikam un arī šoreiz- panesusies diskusija par kompaktdisku nākotni mūzikas industrijā un vienkārši skaņu mākslas apritē.



Mana īsā atbilde - gan vinila plates, gan kompaktdiskus cilvēce vēl lietos kādu laiku. Gan aizvien mazākos apmēros, jo aizvien lielāku konkurenci iepriekšējiem mūzikas formātiem sastāda IT tehnoloģijas, caur kurām atkal ir jaunas iespējas klausīties mūziku. Tas ir prognozējams un pat "dabisks" process: jaunās tehnoloģijas izkonkurēs vinilus un kompkatdiskus. Pagaidām šo attīstību bremzē viena liela problēma, par kuras risināšanu, šķiet, nav nevienam jausmas.

Paskaidroju šo problemu - ja es, teiksim, kaut kur internetā ieglabāju kaut vai mājas taisītu mūzikas ierakstu: tad es to turpat atradīsu pēc 5-10-15-30-50 gadiem?? Ne tuvu neesmu pārliecināts. Youtube, Spotify utt., bandcamp u.c. - ir labi izstrādati mūzikas straumēšanas un uzglabāšanas servisi, tomēr mūzikas uzglabāšanas ilgmūžību patreiz vēl negarantē neviens no tiem.

Cilvēces gaišākie prāti par šo vēl domās. Patreiz ir jāsamierinās ar esošajām mūzikas glabāšanas iespējām/ servisiem. Tie tomēr tīri labi gādā par skaņu mākslas "konservēšanu". Tamdēļ ir ticība, ka mūzikas skaņdarbi- arī tie, kurus no estrādes vairs neatskaņo šodien, arī būs pieejami klausītājiem. Vai ne?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru