svētdiena, 2018. gada 26. augusts

Rodžers Voterss - 2. daļa / šoreiz par sīkumiem

24.8.2018. Rodžersa Votersa koncerts "Arēnā Rīga" ir aizrībinājies... bet par mūzikas skaņām negribas runāt. Šoreiz par to, kas bija apkārt, kā saka...


(c) fbi.lv foto

Gribas parunāties par publiku, kas pilnā mērā bija piepildījusi šo liel-halli. Jāsaka vienmēr: publika ir neatņemama jebkura koncerta un arī sporta pasākuma sastāvdaļa.  Daļa bija atnākusi baudīt mākslinieku - kas (beidzot!) bija atbraucis līdz Rīgai. Daudzi bija apvilkuši "dark side of the moon" krekliņus (ar to slaveno prizmu, caur kuru laužas cauri gaismas stars tam sadaloties varavīksnes krāsās). Tomēr bija jūtamas dažas nianses, ar ko saskaras visi liel-koncertu apmeklētāji.

Protams, jaunieši šeit bija izteiktā mazākumā. Tas ir skaidrs, tagadējai paaudzei- kas mācās vidusskolas pēdējās klasēs vai tikko pametuši skolas solus - PINK FLOYD nosaukums neko neizsaka. Jo tā mūzika neskan tagadējās radiostacijās un aif-fonos, kā arī nav tagadējos skaņdarbu popularitātes sarakstos.

Labi, tas nu vēl ir ciešami. No visai ciešami ir atsevišķi indivīdu uzvešanās koncerta laikā. Tas ka auro vai svilpj, tas šādās mūzikas vakarēšanās piederās pie lietas. Bet izteikti kaitina tas, ka skatītāju rindās viņi jau garām sēdošajiem spraucas ar alus glāzēm. Un kā likums: koncertā ierodas pēdējie, kad Votersa pirmais skaņdarbs jau sāka skanēt. Izdzēruši savu dziru... pēc pusstundas koncerta laika spraucas to "izliet" attiecīgajās šim nolūkam izveidotajās wc istabiņās. Traucējot citiem skatu un skaņu baudīt.

Nepatīk! Ja jau reiz "tu" esi nācis uz koncertu, tad skaidrā un baudi šo mūziku, nevis pusfilmā pavadi laiku. "Arēna Rīga" tomēr nav kāds lētais klubs - vismaz ne šajā vakarā, kur vari nosist laiku/ un naudu arīdzan. Mjaā...

Vēl kāda nianse, Votersa un arī citos koncertos - ir tāda kā nevienlīdzība publikas rindās. Arī šajā reizē apsargi modri raudzījās lai neviens ar "ziepju" fotoaparātiem nefotografētu un nefilmētu notiekošo. Te vienam, te otrajam, te trešajām uzstājīgi piebikstīja: lai novāc un labi tālu savā somā noslēpj fotoaparātu. KAMĒR ai-fonu lietotāji varēja to darīt masīvi uz nebēdu. Par to esmu domājis, un uz reizi izsakos. Šodienas ai-foni jau spējīgi darināt foto/ video lietas, kas kvalitātē neatpaliek no "ziepju" foto-video tehnikas. Nav brīnums, ka uz reizi jau pēc koncerta un pat koncerta laikā soc-tīkli un "youtube" bija pilni ar kadriem no mūzikas lielā vakara. To es uztveru kā zināmu diskrimināciju.
Nav jau nekas slikts, ko teikt par šādām "amatieru reportāžām". BET: ar savu rosīšanos, ka paceļ uz augšu šīs ierīces, kā arī klikšķinās - tas pa reizēm traucē tiem, kas cenšas ar saviem maņu orgāniem iedziļināties mūzikā.

Jā, bija iespaids, ka publikas lielākā daļa nebija PINK FLOYD fani, vien atnāca atzīmēties ar domu "es šeit biju". Visi zināja "Another brick in the wall" motīvu, bet diezin vai zināja "breathe" un "us and them"... Lai nu paliek publika!

Jāparunājas par tualetēm tai celtnē, pareizāk sakot, par to trūkumu. Šo rindu autors bija kompānijas pēc izgājis starpbrīdī ārā gaitenī, bet redzēja - tās baismīgās rindas, kas pie ķermertiņu durvīm rūmējās. Voters pēc pirmās daļas tā vienkārši un kautrīgi nosacīja "un tagad būs starpbrīdis uz 20 minūtēm". Un visi nesās uz izeju izvēdināties, protams, pie šaurajām izejām uz reizi izveidojās sastrēgumi. Labi, tika ārā, taču mākslinieks otro daļu sāka nedaudz ātrāk par tām 20 minūtēm, un kādiem cilvēkiem - atkal caur šaurajām ieejām - nācās atgriezties jau nākamā skaņdarba laikā/ kad "tā Fabrika bija uzslējusies" (jā instalācijas netrūka - par tām parunāsimies vēl).

Bet "Arēnas Rīga" cēlāji nebija ierēķinājuši šo tualešu skaitu uz cilvēkiem, kas vienā lielā barā vienlaikus gāzās uz wc vietām. Ja uz katru stāvu ir pa vienam šādam "būrītim", tad situācijas- kad veidojas garas rindas, ir neizbēgamas.

Ir šādas tādas nianses... /turpinājums sekos/.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru