trešdiena, 2021. gada 20. oktobris

“100 izcilākās roka dziesmas” (mūzikas feļetons 21.10.2021.)

 Jā, reti bet atkal ir viens medija izdevums kioskos mūzikas mīļiem ar virsrakstā minēto nosaukumu.



Saku, ka te paveikts gruntīgs darbs, Biezais žurnāls patīkams gan izskatā, gan rakstu dizainā, gan saturā. Uz izvilkta tāda laba rokmūzikas esence. Laba lasāmviela visiem rokmīliem.

Taču šodien gribas pateikt dažas citas domas. Lai arī tamlīdzīgā izdevumā ir laba mūzikas informācija, tomēr tā neatspoguļo visu rokmūziku.

Pirmām kārtām - “laika faktors”. 100 labākās rokdziesmas te ir līdz konkrētam brīdim. Teiksim, līdz šodienai. Bet “rīt”, “parīt”... jaunu mākslinieki priecēs cilvēkus ar dažu labu jaunu dziesmu. Protams, visiem skaņdarbiem ir jāiziet laika pārbaude. Šajā izdevumā atreferētie skaņdarbi tādu ir izgājuši. Tomēr laiks virzās uz priekšu, un tas ir bezgalīgs. Pēc kāda laika tad atkal būs jātaisa nākamās “100 labākās rokdziesmas”.

Otrkārt, “individuālais faktors”. Cik cilvēki, tik arī šādi topi būs. Konkrētā izdevima sakarā laikam ir veikta aptauja jeb viedokļu kopsavilkums. Taču atkal jāsaka – visus cilvēkus uz pasaules šajā aptaujā nav iespējams ievilkt. Daudzi viedokļi tamdēļ paliek aiz borta.

Treškārt, nav aplūkoti tur dažādi prom no “galvenās straumes” jeb alternatīvi mūzikas stili, Sākot ar “fusion”, beidzot ar “sympho war blackmetal”. Protams, nevar no vienas grāmatas prasīt masīvu stilu caurlūkojumu. Tas prasa gan naudas, gan darba resursus. Tādi šai “100 dziesmu” izdevniecībai nav.

Ko darīt? Ja esi traks rokmūzikas fans, tad ir iespēja sekot internetam. Piemēram, youtubē ir daudzi klipi ar “pasaulē klausītāko rokmūzikas skaņdarbu sarakstiem”, kas turklāt regulāri atjaunojas. Bet, pats galvenais, klausīties- klausīties- un vēlreiz klausīties pašu mūziku. Lai beidzot paša smadzenēs izveidotos savs mūzikas VIEDOKLIS!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru