svētdiena, 2018. gada 14. janvāris

Mūzikā paaudzes mainās aizvien straujāk (mūzikas feļetons 14.1.2018.)

Mēs zinām, reālās paaudzes nomainās vidēji 30 gados. Tas atbilst gadu skaitam, kad no zīdaiņiem izaug par sevi parūpēties un reproduktīvi spējīgi cilvēki. Gadsimtā visu pasauli komandē 3 paaudzes.



Mūzikā... viss notiek aizvien straujāk. Kopš pirmatnējā rokenrolla laikiem, kad popmūzika par tādu beidzot kļuva, viss mainās reizi 10 gados. Pieminētie 50to gadu rokenrollisti atkrita klusumā jau pie THE BEATLES sākuma, kuri jau prezentēja daudz pieglaimīgāku ģitārmūziku. Apmēram, kā "silti" 1993. gadā uznira mūsu pašu PRĀTA VĒTRA. Pagāja vēl viena 10gade, un avanscēnā iznāca smagāka un "šīziskāka" rokmūziku. Tad radās daudzas mums tagad jau veterānu godā esošās rokgrupas.

Un tad bija "disco", "new wave" un tad vēl arī "british metal new wave". Pēc tam atkal "euro-dance". Utt... nepārstāstīšu rokmūzikas vēsturi (daudz labāk tā tēma dažādās valodās ir citviet, atliek tikai "rakt").

Šeit gribējās sacīt, ka mūzikas apziņā visas lietas kardināli atjaunojas reizi 10 gados. Un - pateicoties mūzikas pieejamībai caur IT tehnoloģijām - šīs izmaiņas smadzeņu mūzikas daivās būs vēl ātrākas jeb biežākā frekvencē.

Ko tas dos reālai mūzikas apritei? Tas, ka daudzi mūzikas stili ātrākā tempā attīstīsies, mainīsies, sakausēsies ar citiem, mijiedarbosies. Un radīsies atkal jauna mūzika. Par to gan ir vislielākais prieks!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru